Vakantie : ontspannen & ontwikkelen

Vakantie : ontspannen & ontwikkelen

Vakantie.. inmiddels is voor de eerste regio’s de vakantie begonnen. Een tijd van ontspannen en stiekem ook ontwikkelen! Laten we eerlijk zijn, tijdens de vakantie blijven kinderen niet alleen maar stil op de bank zitten..

Schoolperiode afsluiten

Ryan zit nu sinds september afgelopen jaar op school. Een kleuterjaar waarin wij hem zien veranderen van beginnend kleuter, naar een zelfstandig jongetje die steeds beter uit zijn woorden komt, zelfredzaam is en zich meer kan uiten.

Een jaar waarin we veel gezien hebben en waarin hij zich echt heel erg goed ontwikkeld heeft.
En nu, is het tijd voor een stop.
Je merkt in alles aan hem dat hij toe is aan tijd met ons, met zijn gezin.
Ik breng hem soms weer huilend naar school omdat hij liever bij mij blijft, dus ja : hij is toe aan vakantie.
Laten we heel eerlijk zijn, als je weet dat je bijna vakantie hebt zijn we allemaal toe aan vakantie.

Goed voor je ontwikkeling

Vakantie, een break, even tijdelijk andere dingen doen dan je normaal doet .. dat doet een ieder goed.
Het maakt niet uit in wat voor situatie je zit, maar het doet een ieder goed om even uit je vertrouwde omgeving te zijn, op te laden en weer verder te kunnen gaan met je ‘normale’ dingen.

Zo werkt dit ook bij kinderen.
Sterker nog er is zelfs bewezen door HometoGo dat vakantie en het op vakantie gaan een zeer positieve invloed heeft op de ontwikkeling!

HometoGo benoemde een aantal aanwijsbare punten en ik nam ze eens onder de loep, door te kijken hoe mijn eigen kind er op reageert.

 

Bron : HometoGo

Hersenontwikkeling

“Tijdens een vakantie worden de zoektocht naar middelen (Seeking) en het experimenteren met plezier en sociale dominantie in spel (Playgestimuleerd. Als kinderen, net als volwassenen, zich ontspannen en genieten, komen er opioïden, oxytocine en dopamine vrij. Deze neurotransmitters helpen om ons beter te voelen en het stressniveau te verlagen.”

Ik kan mij hier wel in vinden! Als ik terugdenk aan onze laatste vakantie, beter gezegd weekend weg, was mijn kleine man op ontdekkingstoer.
Zelf ergens naar toe om te spelen, zelf uitzoeken waar hij kon spelen, kijken in de speeltuin etc.
Dus ja, het klopt inderdaad wel. Ik gooide het er op dat hij ouder is geworden en meer wil experimenteren, maar schijnbaar hoort het bij het fenomeen ‘vakantie’!

IQ

“De veranderende omgeving tijdens een vakantie stimuleert de activiteit van de frontale kwab en heeft effect op functies als stressregulatieaandacht en concentratieplanningsvermogen en leervermogenVakantie heeft ook een positieve invloed op de mentale en fysieke gezondheid van kinderen, die in verband staan met een verhoogd IQ bij kinderen. “

Ik heb hier uiteraard nog nooit op die manier bij stil gestaan, maar ik durf wel te zeggen dat Ryan relaxter is, hij meer over dingen nadenkt en meer vooruit denkt.

Concentratie

 “Tijd in de natuur heeft een sterke invloed op de ontwikkeling van kinderen. Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne blijkt dat aandacht en concentratie bij kinderen toeneemt na slechts 20 minuten in de natuur.”

Hier heb ik bij Ryan zo mijn twijfels over.. misschien dat ik daar eens op moet letten de aankomende vakantie..

Creativiteit

“Op vakantie gaan is een manier om de horizon van kinderen te verbreden.”

Eens. Wanneer je op vakantie gaat komen kinderen in een nieuwe omgeving terecht.
Ryan wordt daar best creatief van.
Dat kon ik de laatste keer, tijdens ons weekend weg op de camping wel zien. Hij wil nieuwe dingen uitproberen, ziet ineens allerlei nieuwe dingen en ik ben dan ook erg benieuwd hoe het zal gaan wanneer wij in Italië zitten.

Geluksgevoel

“Op vakantie gaan verhoogt ook het geluksgevoel.”

Klopt. Dat geldt niet alleen voor de kinderen, maar ook voor mijzelf.
Op vakantie gaan doet me goed… misschien wel iets te goed. Zelfs zo goed dat ik niet meer naar huis wil.. maar goed dat is voor een andere keer.
Voor Ryan is het nu alleen al uitkijken naar de vakantie.
Hij heeft een kalender waarop hij kan afstempelen hoe lang het nog duurt voor we weg gaan.
Mijn kinderen vinden autorijden totaal niet vervelend dus ik hoop dat de reis weer net zo mooi verloopt als die van vorig jaar!

Allemaal geluksmomentjes, want alleen al het uitkijken naar de vakantie verhoogd het geluksgevoel!

Familieband

“De vakantiedagen zijn perfect voor het herstellen van de band tussen ouder en kind. Even wat quality time samen doorbrengen doet goed.”

Klopt. Al die tijd zijn papa en mama alleen maar aan het werk. En vooral nu, nu de vakantie langzaam maar zeker dichterbij komt, merk je gewoon dat Ryan er aan toe is om tijd met papa en mama door te brengen.
Hij wordt aanhankelijker en wat me vooral opvalt .. wanneer ik weg ga van school rent hij me soms weer huilend achterna omdat hij bij mij wil zijn ..
Momenten die we nu nog even moeten doorstaan, maar waarvan ik weet dat dit tijdens de vakantie beter zal gaan!
Tijdens de vakantie hoeft er niets, de sfeer is ongedwongen. Alles loopt allemaal net even wat flexibeler – nadat mama geacclimatiseerd is dan –  het is allemaal net even iets leuker.
We zien elkaar weer meer en dat voelt fijn….

Ik kan niet wachten!

En hoe staat dat bij jou kinderen? Vinden die het ook leuk om op vakantie te gaan of merk je juist dat het wat moeizamer gaat of misschien wel helemaal niet lukt?!

 

Informatiebron : HometoGo
Volg:

5 Reacties

 1. 10 juli 2017 / 05:18

  Mijn kinderen snappen vakantie nog niet echt, ik merkte bij ons afgelopen weekendje weg wel dat de oudste genoot van alle extra tijd met ons. Waarschijnlijk heeft ze straks met de vakantie naar Denemarken wel meer door wat we doen, ook omdat het veel verder reizen is 🙂
  Marloes onlangs geplaatst…Onze favoriete slaapliedjesMy Profile

  • 10 juli 2017 / 05:28

   Hoe ouder ze worden hoe meer ze het doorkrijgen.
   Ik vind dat altijd wel mooi om te zien. En je merkt dat ze de qualitytime met papa en mama heel fijn vinden!

 2. 11 juli 2017 / 11:06

  Wij gaan normaal gezien elk jaar. We doen dit al jaren, vanaf dat de jongste 8 maanden is. En ze hebben er altijd van genoten!
  Cynthia onlangs geplaatst…Dé BenenblogMy Profile

Geef een reactie

You have to agree to the comment policy.

CommentLuv badge