Instagram : welkom terug op de kleuterschool

Instagram , je hebt het of je hebt het niet. Instagram, je waant je spontaan weer terug op de kleuterschool. Je hebt meer dan 10K volgers of nog net geen 1K…

Het fenomeen

Het fenomeen instagram.. Top! Hartstikke leuk! Leuke toffe foto’s delen zonder al te veel crap.
Je hebt onwijs veel vrienden die je volgen, waaronder familie en kennissen of je hebt half Nederland die je volgt, omdat je een BN’er bent of het onwijs goed doet met je profiel.

Ook ik ben fan van Instagram.
Ik vind het leuk dat ik foto’s kan delen, nieuwe shops kan bekijken en waar nodig ook nieuwe producten kan vinden.
Nieuwe bloggers of juist bekende bloggers die al hun (on)zin met ons delen.
Ik ♥ ervan!
En toch is er iets dat mij tegen staat …

Kleuterschool

Weet je het nog … je was een jaar of 4,5,6 en je werd uitgenodigd voor een kinderfeestje. Hartstikke blij was je, want zo had jij ook weer een extra persoon die je kon uitnodigen voor jouw feestje.
Want zo werkte dat vroegâh .. werd jij uitgenodigd, dan deed je dat ook terug.
Werd je ineens niet meer uitgenodigd, dan was die persoon ook niet meer welkom op jouw feestje.

Zo werkt het op Instagram voor velen ook een beetje.
Ik hoor er al vele bloggers en niet-bloggers over klagen..
‘Derden’ die je heel enthousiast allemaal volgen, maar zodra jij terug volgt, wordt je weer ontvolgd.
Meestal doen ze dit enkel en alleen om zo hun volgers aantal omhoog te krijgen of ze denken dat je 6000 foto’s per dag plaatst en dat valt dan tegen wanneer je – net als ik – ‘maar’ maximaal 3 plaatjes per dag post…

STOM!

Ik heb lang gedacht : IK WIL VEEL VOLGERS ..
Toen ik achter dit heugelijke feit kwam ; dat sommige dus alleen maar volgen voor de volgers .. (snap je hem nog), werd ik al iets kritischer.
Ik wil niet dat mensen mij en mijn blog volgen omdat ze zo hun aantallen kunnen verhogen..
Mensen volgen mij omdat ze dat willen, omdat mijn blogs hen aanspreken en het oprecht leuk vinden wat ik post op Instagram.

Nadat ik doorkreeg dat er meer bloggers tegen dit irritatiefactortje aanliepen nam ik een rigoreuze beslissing..

#DELETE

Ik besloot de app Volgers+ te installeren op mijn telefoon..
Met deze app kreeg ik al snel inzicht in nieuwe (ont)volgers en ik moet je eerlijk bekennen .. ik ben er keihard in geworden.

Wanneer er nieuwe volgers zijn bestudeer ik hun profiel eerst aandachtig…

 • Wie ben jij?
 • Waarom volg je mij?
 • Draag je dingen aan die ik zelf interessant vind?
 • Ben je een blijvertje

Al snel kon ik de echte volgers van de nepperds onderscheiden en sindsdien ben ik zeer kritisch geworden.
Wanneer iemand mij volgt – en ik vind deze persoon oprecht interessant – dan volg ik terug.
Heeft deze persoon mij binnen een dag alweer ontvolgd? Dan doe ik hetzelfde.
Want : schijnbaar is diegene mij niet gaan volgen omdat ik zo’n leuk profiel heb of interessante blogs schrijf.

Wanneer iemand mij volgt waarvan ik de naam niet eens kan uitspreken, rare foto’s (lees: halfnaakte foto’s) deelt, een fitnessgoeroe is (niks mis mee, maar wat doet die bij mij?) of gewoon een profiel heeft waar ik niets mee kan, dan volg ik niet terug.
9 van de 10 personen ontvolgd mij dan ook weer binnen 24 uur. Triest I know.. 😐

Hoe dan?

Mijn hele mindset op het gebied van Instagram is bijgedraaid.
Ik waardeer de volgers die blijven volgen. Natuurlijk zou ik het leuk vinden als ik de 1K haal, maar dit is geen pré meer voor mij.
De likes en leuke reacties van de mensen die oprecht geïnteresseerd in mij zijn doen me meer dan al die trieste volg/ontvolgers.

Zo volg ik zelf ook een aantal personen / shops,  die mij niet terugvolgen … I don’t care.
Ik volg hen omdat ik ze oprecht leuk vindt! En niet omdat ik zo nodig wil dat ze mij ook terugvolgen.
Nogmaals, we zijn – over het algemeen – volwassen mensen op Instagram en het kleuterschool spelletje heb ik al heel lang achter me gelaten!
Dus volg alleen met goede bedoelingen & oprechte interesse, anders gewoon niet doen!

 

Zo .. dat was even een frustratie blogje van mij?
Hoe zit dat bij jou? Merk jij dit ook op Instagram?

 

Christa

Christa is de oprichtster van Christa Schrijft, haar derde kindje. Ze is getrouwd en moeder van 2 : een jongen van 4 en een dochter van 1,5. In het dagelijks leven werkt ze en probeert de strijd met haar kilo's en zichzelf aan te gaan. Enthousiast, pessimist, afvalheld en pleaser.

More Posts - Website

Misschien vindt je dit ook leuk

22 reacties

 1. Meid, ik zal je zeggen, ik ben daar helemaal niet mee bezig. Wie me volgt en vervolgens weer ont-volgt. Het gaat mij vooral om mijn blog, daar waar ik het allemaal voor doe uiteindelijk. Daar gebeurt het wat mij betreft. Instagram vind ik vooral erg leuk, ik post er en meer niet. Probeer het los te laten en je heerlijk te focussen op hier! Xxxx
  Cynthia onlangs geplaatst…Wat moeten we vanavond nu weer eten?My Profile

 2. Ik heb precies hetzelfde.. Echt zo irritant! Ik heb al heel lang de app en hij werkt prima. Ik doe altijd om de twee dagen een rondje. En inderdaad ik volg ook mensen die mij niet volgen maar dat is gewoon oprechte interesse. Soms wel jammer want hier behoren ook sommige bloggers bij..(soort van wederzijds respect, zij zijn natuurlijk ook ooit klein begonnen)
  Sylvia onlangs geplaatst…About last week..#23My Profile

  1. DAt dacht ik!
   Wat ik dan wel weer irritant vind aan IG .. dat je niet iedereen meer voorbij ziet komen… 🙁
   ZO volg ik jou wel, maar ik zie je niet vaak 😐

 3. Amen. Ik heb de app ook. Eens in de zoveel tijd kijk ik het na. Ik volg anderen omdat ik ze oprecht wil volgen. Mensen die mij volgen. Super. Ik volg je terug als ik denk leuk te gaan vonden. Soms heb ik in een dag er twintig bij maar verlies ik de volgende dag er 30. Ik heb instagram los gelaten. Ik geef daar een kijkje in iets meer dan mijn blog. En daarom heb ik het. Mensen die via instagram naar mijn blog klikken is vrijwel niemand. Daar hoef ik het dus niet voor te doen. Cijfers heb ik zo en zo los gelaten. Blogt een stuk relaxter
  Melanie onlangs geplaatst…Mijn kind is anders. Het verhaal van Caroline over hoogbegaafdheid.My Profile

  1. Ja dat moet ook gaan doen! Meer los laten en het meer zien als ‘meer dan een kijkje achter de schermen bij Christa Schrijft’..
   Die nuchtere kijk van jou is wel echt verhelderend!

 4. Herkenbaar! Ook ik heb deze app al een tijdje en kreeg zo meer inzicht in de volg-ontvolg praktijken van mede-instagrammers. Sommigen probeerden het zelfs wel tot 4x toe… ik volg accounts die ik oprecht leuk vind en me inspiratie geven, of ze mij nu terugvolgen of niet.

  Het gekke is dat ik ook een account voor de hond heb en dat dit spelletje daarbij helemaal niet voorkomt. Die krijgt er altijd gewoon nieuwe volgers bij en er gaat zelden iemand weg.

  Het lijkt dus voornamelijk binnen een bepaalde doelgroep te gebeuren en wat ik ervan zie, zijn het meestal bloggers.
  Hoe dan ook, ik probeer me niet teveel te ergeren (hoewel dat niet altijd lukt).

 5. Begrijp wat je bedoelt!!! Maar ik heb echt serieus geen tijd om dat spelletje te spelen…. hoop dat mensen mij volgen omdat ze het leuk vinden en anders niet. Liefs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge